Vitamine D: alles wat je wilt weten over vitamine D | Davitamon (2024)

Laatst bijgewerkt op 11-12-2023

Vitamine D doet meer dan je denkt. Vitamine D speelt namelijk een belangrijke rol bij verschillende processen in het lichaam. Zo ondersteunt vitamine D het immuunsysteem en draagt het bij aan de spierfunctie en behoud van sterke botten en tanden. Wist je dat vitamine D één van de weinige vitamines is die het lichaam zelf kan aanmaken? Slechts een derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid krijgen we binnen via voeding. De meeste vitamine D maakt het lichaam zelf aan onder de invloed van zonlicht.

Aanbevolen producten met vitamine D

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en anders dan de meeste vitamines. Waarom? Omdat vitamine D één van de weinige vitamines is die het menselijk lichaam zelf kan aanmaken met behulp van zonlicht. Het lichaam maakt namelijk zelf geen andere vitamines aan. Hormonen worden wél door het lichaam zelf aangemaakt. Daarom lijkt vitamine D qua functie in het menselijk lichaam meer op een hormoon dan op een vitamine.

De belangrijkste vormen van vitamine D zijn:

Vitamine D2 (ergocalciferol)

Vitamine D2, ook wel ergocalciferol genoemd, is de plantaardige vorm van vitamine D en wordt onder andere gevormd in bepaalde schimmels en paddenstoelen. Vitamine D2 kan niet door het menselijk lichaam worden aangemaakt en is effectiever in sommige diersoorten (zoals bijvoorbeeld ratten).

Vitamine D3 (cholecalciferol)

Vitamine D3, ook wel cholecalciferol genoemd, is de dierlijke vorm van vitamine D. Vitamine D3 kan in de huid onder invloed van ultraviolet licht (het licht van de zon) aangemaakt worden. Maar zoals de vorm doet vermoeden bevindt vitamine D3 zich ook in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

Vitamine D3 is de best opneembare vorm van vitamine D en wordt in alle Davitamon voedingssupplementen gebruikt.

Vitamine D en zonlicht

Vitamine D en zonlicht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ongeveer twee derde van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D per dag wordt namelijk aangemaakt door de zon. Als de huid in aanraking komt met ultraviolette (UV) straling wordt in de huid vitamine D aangemaakt. Op het moment dat de zon op de huid schijnt, is de aanmaak het hoogst. Maar ook bij bewolkt weer is er voldoende licht aanwezig voor de aanmaak vanvitamine D. Naast voldoende licht is er ook voldoende onbedekt huidoppervlak nodig.

Hoeveel zon heb je nodig voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D?

Zodra je in de zon komt maakt je lichaamvitamine Daan. Voor de gemiddelde mens is het voldoende om dagelijks tussen de 15 en 30 minuten met onbedekte handen en het gezicht in de zon te zijn. Let op: dit geldt bij hoogstaande zon (tussen 11:00 en 15:00 uur). Het lichaam maakt dan vitamine D aan en legt een voorraad aan. In de wintermaanden staat in de Nederland de zon te laag om vitamine D aan te maken. Je gebruikt dan de voorraad die je hebt aangelegd.

Zorgt de zonnebank voor aanmaak van vitamine D?

Een zonnebank straalt in een korte tijd een hoge dosis UV-licht uit. De huid kan vitamine D aanmaken met behulp van straling uit UV-B licht in een zonnebank. Dus ook bij het gebruik van een zonnebank met UV-B straling kan de huid vitamine D aanmaken.

Het KWF raadt echter het gebruik van een zonnebank af, omdat dit door de grote hoeveelheid UV-straling schadelijk kan zijn voor de huid. Door blootstelling aan een grote hoeveelheid UV-straling, wordt de kans op huidkanker vergroot.

Zonlicht is dus de voornaamste bron van vitamine D. Maar waar zit vitamine D nog meer in?

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D komt met name voor in dierlijke producten. Net als bij de mens wordt vitamine D in de huid van dieren aangemaakt. In vergelijking met vlees, bevat vette vis het meeste vitamine D. Voorbeelden van vette vis zijn makreel, haring en zalm.

Overzicht van voedingsbronnen met vitamine D

VoedingsbronHoeveelheid (μg)% RI – 5 μg% RI – 10 μg% RI – 20 μg
Zalm (bereid, per 100g)4,6180%90%45%
Forel (bereid, per 100g)9,4200%100%50%
Makreel (bereid, per 100g)8,25100%50%25%
Gekookt ei (1 stuk)0,916%8%4%
Halvarine (voor 1 snee)0,48%4%2%
Roomboter (voor 1 snee)0,021,2%0,6%0,3%
Halfvolle melk (1 portie)00%0%0%

Kom je (te) weinig buiten of eet je (bijna) geen vis? Overweeg dan een voedingssupplement met vitamine D.

Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram vitamine D per dag binnenkrijgen.

Krijg je als veganist of vegetariër voldoende vitamine D binnen?

Het hangt van verschillende factoren af of je voldoende vitamine D binnen krijgt. Als je regelmatig buiten komt en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je in principe voldoende vitamine D binnen. Echter, vitamine D zit vooral in dierlijke voedingsmiddelen. Mensen met een plantaardig voedingspatroon kunnen hierdoor minder vitamine D binnen krijgen.

Vegan Vitamine D

Tot voor kort werd vitamine D3 meestal uit dierlijke bronnen gehaald, zoals schapenwolvet. Maar wist je dat vitamine D3 tegenwoordig ook uit een plantaardige bron wordt gewonnen? Er bestaat ook een vegan vitamine D die uit korstmos wordt gehaald.

Ontdek hier deVegan vitamine D van Davitamon. Dit voedingssupplement is speciaal ontwikkeld voor iedereen die de voorkeur geeft aan natuurlijke, niet dierlijke producten. Extra voordeel: je hoeft slechts 1 capsule per week in te nemen.

Waar is vitamine D goed voor?

Wat doet vitamine D precies? Vitamine D heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam:

1. Vitamine D draagt bij aan het behoud van sterke botten en tanden

De mineralencalciumenfosforzijn belangrijk voor je botten en tanden. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium en fosfor. Het verhoogd de opname van calcium in de botten en draagt hiermee bij aan behoud van sterke botten en tanden.

2. Vitamine D en spieren

De actieve vorm van vitamine D (calcitriol) is goed voor de spieren. Vitamine D behoudt een goede werking van de spieren.

3. Vitamine D en het immuunsysteem

Vitamine D heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand. Het immuunsysteem beschermt ons tegen de ontelbare invloeden van buitenaf. Door gezond en gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen kom je al een heel eind.

Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?

Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 10 microgram vitamine D. Deze aanbevolen hoeveelheden gelden voor de ‘gemiddelde’ bevolking. Sommige mensen hebben extra vitamine D nodig in de vorm van een voedingssupplement. Wil je weten of jij dagelijks extra Vitamine D nodig hebt? Doe de test of lees hier verder!

Wanneer heb je extra vitamine D nodig?

Vitamine D: alles wat je wilt weten over vitamine D | Davitamon (1)

Vitamine D heeft een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Daarom is het belangrijk om het hele jaar door voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Voor verschillende groepen wordt geadviseerd extra vitamine D (10 microgram) te slikken:

  • Zwangere vrouwen
  • Baby’s en kinderen tot 4 jaar
  • Vrouwen van 50 t/m 69 jaar
  • Kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen die onvoldoende buiten komen (tussen 11-15 uur) of een donkere huidskleur hebben

Voor deze groepen geldt hetadvies van de Gezondheidsraadom elke dag 10 microgram extra vitamine D te slikken. Voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar is dat zelfs 20 microgram extra per dag. Wil je meer lezen overvitamine D en zwangerschap? Lees hier verder!

Davitamon heeft verschillende producten waarmee je je vitamine D kan aanvullen. Bekijk onzevitamine D supplementenhier.

Veilige maximale dagdosering
Als je vitamine D neemt, zorg dan altijd voor een veilige hoeveelheid. De Gezondheidsraad houdt bij voedingssupplementen de volgende veilige maximale dagdoseringen aan:

  • Voor kinderen tot 1 jaar is de veilige bovengrens van vitamine D 25 microgram (mcg) per dag.
  • Voor kinderen van 1 t/m 10 jaar is de veilige bovengrens van vitamine D 50 microgram (mcg) per dag.
  • Voor kinderen vanaf 11 jaar en volwassenen is de veilige bovengrens van vitamine D 100 microgram (mcg) per dag.

Vitamine D Test

Benieuwd of jij of je kind wel wat extra vitamine D kunt gebruiken? Doe de test!

Doe de test

Vermoeden van een vitamine D tekort? Raadpleeg de huisarts!

Twijfel je of je voldoende vitamine D binnenkrijgt? Raadpleeg je huisarts bij het vermoeden van een vitamine D-tekort. De arts kan vitamine D prikken en het juiste advies geven.

Vitamine D test

Davitamon Vitamine D voor Volwassenen – 150 smelttabletten

Bekijk product

Let op: we kennen je persoonlijke situatie natuurlijk niet. Neem daarom altijd contact op met de (huis)arts als je denkt dat er toch een verhoogde vitamine D-behoefte zou zijn. Deze test is slechts een indicatie.

Klik hier voor meer informatie over vitamine D en waarom je lichaam het nodig heeft.

", "logic": [ [ { "question": "1", "operator": "equals", "value": "Man" }, { "question": "2", "operator": "equals", "value": "Jonger dan 70 jaar" }, { "question": "5", "operator": "equals", "value": "Ja" }, { "question": "6", "operator": "equals", "value": "Ja" } ], [ { "question": "1", "operator": "equals", "value": "Man" }, { "question": "2", "operator": "equals", "value": "Jonger dan 70 jaar" }, { "question": "5", "operator": "equals", "value": "Nee" } ], [ { "question": "1", "operator": "equals", "value": "Vrouw" }, { "question": "3", "operator": "equals", "value": "Jonger dan 50 jaar" }, { "question": "4", "operator": "equals", "value": "Nee" }, { "question": "5", "operator": "equals", "value": "Ja" }, { "question": "6", "operator": "equals", "value": "Ja" } ], [ { "question": "1", "operator": "equals", "value": "Vrouw" }, { "question": "3", "operator": "equals", "value": "Jonger dan 50 jaar" }, { "question": "4", "operator": "equals", "value": "Nee" }, { "question": "5", "operator": "equals", "value": "Nee" } ] ] }, "8": { "type": "result", "title": false, "description": "

Uit de test blijkt dat de combinatie van je leeftijd, het voldoende buiten zijn (iedere dag tussen 11-15 uur 15-30 minuten met je handen en hoofd onbedekt) en je huidskleur ervoor zorgen dat jij geen behoefte hebt aan extra vitamine D.

Vitamine D speelt een essentiële rol bij veel verschillende lichaamsfuncties. Zo helpt het bij de opname van calcium en fosfor uit de voeding en is het goed voor het behoud van sterke botten en tanden. Ook is vitamine D goed voor de werking van de spieren en zorgt het mede voor een goede weerstand.

Let op: we kennen je persoonlijke situatie natuurlijk niet. Neem daarom altijd contact op met je (huis)arts als je denkt dat je toch een verhoogde vitamine D-behoefte hebt. Deze test is slechts een indicatie.

Klik hier voor meer informatie over vitamine D en waarom je lichaam het nodig heeft.

", "logic": [ [ { "question": "1", "operator": "equals", "value": "Man" }, { "question": "2", "operator": "equals", "value": "Jonger dan 70 jaar" }, { "question": "5", "operator": "equals", "value": "Ja" }, { "question": "6", "operator": "equals", "value": "Nee" } ], [ { "question": "1", "operator": "equals", "value": "Vrouw" }, { "question": "3", "operator": "equals", "value": "Jonger dan 50 jaar" }, { "question": "4", "operator": "equals", "value": "Nee" }, { "question": "5", "operator": "equals", "value": "Ja" }, { "question": "6", "operator": "equals", "value": "Nee" } ] ] }, "9": { "type": "result", "title": false, "description": "

Uit de test blijkt dat je extra vitamine D kan gebruiken. Je bent namelijk 70 jaar of ouder. Om deze reden adviseert de Gezondheidsraad, onafhankelijk van andere factoren, om elke dag 20 microgram extra vitamine D te slikken. Ook is het belangrijk om voldoende buiten te zijn en gevarieerd te eten.

Vitamine D speelt een essentiële rol bij veel verschillende lichaamsfuncties. Zo helpt het bij de opname van calcium en fosfor uit de voeding en is het goed voor het behoud van sterke botten en tanden. Ook is vitamine D goed voor de werking van de spieren en zorgt het mede voor een goede weerstand.

Davitamon Vitamine D3 Forte – 75 smelttabletten

Bekijk product

Davitamon Actifit 65+ – 70 tabletten

Bekijk product

Davitamon Vitamine D 50+ 130 smelttabletten

Bekijk product

Let op: we kennen je persoonlijke situatie natuurlijk niet. Neem daarom altijd contact op met de (huis)arts als je denkt dat er toch een verhoogde vitamine D-behoefte zou zijn. Deze test is slechts een indicatie.

Klik hier voor meer informatie over vitamine D en waarom je lichaam het nodig heeft.

", "logic": [ [ { "question": "2", "operator": "equals", "value": "Ouder dan 70 jaar" } ], [ { "question": "3", "operator": "equals", "value": "70 jaar of ouder" } ] ] }, "10": { "type": "result", "title": false, "description": "

Je bent zwanger. Gefeliciteerd! Tijdens je zwangerschap is je behoefte aan sommige vitamines en mineralen hoger. De Gezondheidsraad adviseert daarom alle zwangere vrouwen om elke dag 10 microgram extra vitamine D te slikken.

Davitamon Compleet Zwanger – 60 tabletten

Bekijk product

Davitamon Compleet Zwanger Omega-3 Visolie – 60 capsules

Bekijk product

Davitamon Foliumzuur met Vitamine D3 – 84 tabletten

Bekijk product

Let op: we kennen je persoonlijke situatie natuurlijk niet. Neem daarom altijd contact op met je (huis)arts als je denkt dat je toch een verhoogde vitamine D-behoefte hebt. Deze test is slechts een indicatie.

Klik hier voor meer informatie over vitamine D en waarom je lichaam het nodig heeft.

", "logic": [ [ { "question": "1", "operator": "equals", "value": "Vrouw" }, { "question": "3", "operator": "equals", "value": "Jonger dan 50 jaar" }, { "question": "4", "operator": "equals", "value": "Ja" } ] ] }, "12": { "type": "result", "title": false, "description": "

Uit de test blijkt dat je extra vitamine D kan gebruiken. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen boven de 50 elke dag 10 microgram extra vitamine D te slikken. Vitamine D helpt om je botten sterk te houden. Ook is vitamine D goed voor de werking van de spieren en draagt het bij aan een goede weerstand.

Vanaf je 70e jaar geldt het advies om elke dag 20 microgram te slikken. Als je deze leeftijd nadert is het goed om dit in gedachten te houden.

Davitamon Vitamine D 50+ – 130 smelttabletten

Bekijk product

Davitamon Calcium met Vitamine D – 60 kauwtabletten

Bekijk product

Davitamon Vitamine D plantaardig – 1 per week

Bekijk product

Let op: we kennen je persoonlijke situatie natuurlijk niet. Neem daarom altijd contact op met je (huis)arts als je denkt dat je toch een verhoogde vitamine D-behoefte hebt. Deze test is slechts een indicatie.

Klik hier voor meer informatie over vitamine D en waarom je lichaam het nodig heeft.

", "logic": [ [ { "question": "1", "operator": "equals", "value": "Vrouw" }, { "question": "3", "operator": "equals", "value": "Tussen de 50 en 69 jaar" } ] ] }, "13": { "type": "question", "title": "Hou oud is je baby/kind?", "description": false, "answers": [ "Jonger dan 4 jaar", "4 jaar of ouder" ], "logic": [ [ { "question": "0", "operator": "equals", "value": "Voor mijn baby/kind" } ] ] }, "14": { "type": "question", "title": "Komt je kind elke dag voldoende buiten met zijn/haar hoofd en handen onbedekt?", "description": "

Om voldoende vitamine D aan te maken is het belangrijk om elke dag 15-30 minuten buiten te zijn tussen 11.00 en 15.00 uur.

", "answers": [ "Ja", "Nee" ], "logic": [ [ { "question": "0", "operator": "equals", "value": "Voor mijn baby/kind" } ] ] }, "15": { "type": "question", "title": "Heeft je kind van nature een getinte of donkere huid?", "description": "

Als je van nature een getinte of donkere huid hebt, maak je minder (snel) vitamine D aan.

", "answers": [ "Ja", "Nee" ], "logic": [ [ { "question": "0", "operator": "equals", "value": "Voor mijn baby/kind" } ] ] }, "16": { "type": "result", "title": false, "description": "

Je kind is jonger dan 4 jaar. Jonge kinderen kunnen nog niet genoeg vitamine D uit zonlicht of voeding halen, terwijl vitamine D juist voor jonge kinderen belangrijk is. Bij kinderen in de groei vindt namelijk de opbouw van botten en tanden in een veel sneller tempo plaats dan na die tijd. Vitamine D verhoogt de opname van kalk in de botten en draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van botten van kinderen. Daarnaast helpt vitamine D de tanden sterk te houden en ondersteunt het de weerstand.

De Gezondheidsraad adviseert voor alle kinderen van 0-4 jaar 10 microgram extra vitamine D in de vorm van een voedingssupplement.

Davitamon Vitamine D Olie – 25 ml

Bekijk product

Davitamon Vitamine D druppels

Bekijk product

Davitamon Vitamine D Aquosum – 25 ml

Bekijk product

Let op: we kennen de persoonlijke situatie van je kind natuurlijk niet. Neem daarom altijd contact op met de (huis)arts als je denkt dat er toch een extra verhoogde vitamine D-behoefte zou zijn. Deze test is slechts een indicatie.

Klik hier voor meer informatie over vitamine D en waarom je kind het nodig heeft.

Uit de test blijkt dat jouw kind extra vitamine D kan gebruiken. Dit is raadzaam omdat je kind niet elke dag 15-30 minuten buiten is tussen 11-15 uur en/of omdat je kind een getinte of donkere huid heeft. De Gezondheidsraad adviseert daarom voor jou kind dagelijks 10 microgram extra vitamine D in de vorm van een voedingssupplement.

Vitamine D speelt namelijk een essentiële rol bij veel verschillende lichaamsfuncties. Vitamine D ondersteunt bijvoorbeeld de normale groei en ontwikkeling van botten van kinderen. Daarnaast helpt vitamine D de tanden sterk te houden en ondersteunt het de weerstand.

Vitamine D: alles wat je wilt weten over vitamine D | Davitamon (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5908

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.